Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Σπείρα

Νομίζω ότι το σχήμα που κρύβει το μυστικό του σύμπαντος είναι η Σπείρα (η δυναμική κίνηση του κύκλου).

Κι αν ο χρόνος δεν είναι ούτε ευθύγραμος ούτε κυκλικός αλλά σπειροειδής;
Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τη σχετικότητά του. Φανταστείτε το μήκος ενός ελατηρίου σε κανονική θέση και όταν το τεντώνουμε - το ίδιο ελατήριο/χρόνος καταλαμβάνει διαφορετικό μήκος.
Επίσης, όποιος θα μπορούσε να πιέσει με κάποιον τρόπο αυτό το ελατήριο/χρόνο θα κατάφερνε να φέρει τις σπείρες του τόσο κοντά ώστε να τις ενώσει και να πηδήξει άνετα από τη μια σπείρα στην άλλη... Ορίστε και ο τρόπος για τα ταξίδια στο χρόνο...

Και μερικές από τις σχετικές αναφορές που υπάρχουν στο διαδίκτυο:

Ο Αρχιμήδης μελέτησε με μεγάλη λεπτομέρεια τις ιδιότητες της επίπεδης έλικας στο έργο του «Περί Ελίκων». Με την έλικα αυτή κατάφερε να τετραγωνίσει τον κύκλο, παρακάμπτοντας δηλαδή την "αυστηρή κατασκευή" με μόνο διαβήτη, κανόνα. Αν και το περιέγραψε πρώτος, φαίνεται ότι το σχήμα αυτό ήταν γνωστό από τα προϊστορικά χρόνια καθώς εντοπίστηκε στην τοιχογραφία με τις πολύχρωμες σπείρες που βρέθηκε στο κτίριο Ξεστή 3, στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης.
ΣΠΕΙΡΕΣ και ΜΑΙΑΝΔΡΟΙ τα 2 ΑΠΟΛΥΤΑ συμβολα

Οι σπείρες του Γαλαξία μας και η κεντρική ράβδος
Ο Γαλαξίας μας είναι ένας περιστρεφόμενος ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας.

Η Σπείρα -ένα από τα αρχαιότερα σύμβολα, που χρησιμοποιείται από παλαιολιθική εποχή! Αυτό το περίπλοκο σύμβολο το συναντάμε σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς-στην Αίγυπτο, Κρήτη, Μυκήνες, Μεσοποταμία, Ινδία, Κίνα ,Ιαπωνία ,Ευρώπη, Σκανδιναβία ,Βρετανία...Και  παντού  πάνω από όλα είναι σύμβολο της ζωτικής δύναμης.
Το σχήμα του σπιράλ (spiral) το συναντάμε και στην φύση-ζούμε σε έναν γαλαξία σπειροειδή τύπου. Οι ανεμοστρόβιλοι,τα κελύφη μαλακίων, τα δαχτυλικά αποτυπώματα, ακόμα και το μόριο του DNA έχουν την μορφή της σπείρας .
Η σπείρα που συνδυάζει το σχήμα ενός κύκλου και την δυναμική κίνησή του, συμβολίζει τον χρόνο. Ως μέρος της ομαλής ατελείωτης γραμμής συμβολίζει  επίσης την ανάπτυξη, την συνέχεια, τον ρυθμό της αναπνοής και της ίδιας της ζωής.

Η σημασία της Χρυσής Τομής όμως δεν περιορίζεται στις καλές τέχνες, όπως ίσως θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς εκ πρώτης όψεως. Οι πραγματικά ενδιαφέρουσες εφαρμογές ξεκινούν από την κατασκευή, με τη βοήθεια της Χρυσής Τομής, ενός άλλου γεωμετρικού σχήματος, που ονομάζεται Λογαριθμική Σπείρα. Η κατασκευή αυτή βασίζεται στην ακόλουθη ιδιότητα των «χρυσών» ορθογωνίων. Αν «κόψουμε» ένα τετράγωνο από ένα τέτοιο ορθογώνιο, τότε το μικρότερο ορθογώνιο που απομένει είναι πάλι «χρυσό»! Με τον τρόπο αυτόν μπορούμε να κατασκευάσουμε μια ακολουθία από ολοένα και μικρότερα «χρυσά» ορθογώνια, που βρίσκονται το ένα μέσα στο άλλο. Η λογαριθμική σπείρα είναι το σχήμα που σχηματίζεται σε αυτή την ακολουθία των χρυσών ορθογωνίων, αν εγγράψουμε σε κάθε τετράγωνο ένα τεταρτοκύκλιο.

Αν οι άνθρωποι επιλέγουν τη Χρυσή Τομή για αισθητικούς λόγους, τι μπορούμε να πούμε για τη φύση, που επιλέγει τη λογαριθμική σπείρα για να «κατασκευάσει» μια πληθώρα από δομές; Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει με έκπληξη ότι η λογαριθμική σπείρα εμφανίζεται σε σχήματα φυσικών αντικειμένων με εντελώς διαφορετικές ιδιότητες. Στη μικρότερη κλίμακα εμφανίζεται στα όστρακα πολλών θαλάσσιων οργανισμών, όπως για παράδειγμα είναι ο ναυτίλος. Στην ενδιάμεση κλίμακα εμφανίζεται στο σχήμα των κυκλώνων, όπως αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στις φωτογραφίες των μετεωρολογικών δορυφόρων. Τέλος στη μεγαλύτερη δυνατή κλίμακα εμφανίζεται στο σχήμα των σπειροειδών γαλαξιών, τεράστιων σχηματισμών από εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια, τους οποίους μπορούμε να απολαύσουμε στις φωτογραφίες των σύγχρονων τηλεσκοπίων.






This is "The Golden Spiral" 1.618
This geometrical shape (Fibonacci Sequence) is in all nature: Your ears, your face, your fingerprints and even your DNA. This sequence is also in the Acceleration of Creation & Consciousness. “Either we’re on a 16.4 BILLION year long string of coincidence or we’re on a schedule” - Ian Xel Lungold

Δεν υπάρχουν σχόλια: